TIDLIGERE BUKETTURE 2019-2020
Fælles ture på vandring/cykelture til kunst-, kultur- og naturoplevelser
Det startede med 12 buketture – én
pr. måned i et år, men fortsatte til 18, til 24…
og fortsætter!
24. BUKETTUR SØNDAG DEN 19. APRIL 2020
KL. 13-16
AFLYST
BEMÆRK Byttet med tur 26
Vi mødes ved kirken i Andst, som vi besøger samt et par Hansen
Jacobsen sten. Travetur til lyngbakkerne og videre mod Gamst
Søenge ad Sporet i Landskabet.
Søndag den 15. marts byder den 23. Bukettur på en tur over grænsen. I fællesskab passerer vi både den gamle 1864-1920-grænse og kommer undervejs også snart ud over Vejen Kommunes grænse. For første gang inviterer Buketbanden – et uformelt samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforenings Vejen-afdeling, Vejen-Brørup Havekreds og Vejen Kunstmuseum – på en cykeltur. Denne gang er turen tilrettelagt med to lokale guider: Peter Fredslund og Svend Dixen. Vi mødes ved Genforeningsstenen i Harreby. Der er mulighed for at parkere i gården, der hører til ejendommen bag det lille anlæg.
Aage, Ejner og Elnaa
Ved gården står vi i et stykke Danmark og en historie, som mange kender fra Søren Ryges fjernsynsudsendelse eller fra 2012-bogen ”Aage, Ejner og Elna”. De tre søskende blev født i 1920’erne og levede deres liv i Harreby. Ingen af dem blev gift. I bogen beskrives deres liv gennem deres kommentarer til de fotografier, som Malene S. Antonius tog i og omkring deres hjem. Bogen omtales som: ”Et stykke kulturhistorie af den slags, man sjældent får beskrevet fordi det i bund og grund handler om helt almindelige mennesker… Aage er hovedpersonen, fordi han snakker uafbrudt. Elna siger en lille smule, og Ejner næsten ingenting. Sådan har det vistnok altid været…”
Genforeningsstenen
På tværs af Danmark findes der omkring 600 Genforeningssten, som det er oplagt at sætte fokus på her i 2020 i 100-året for Genforeningen. Over 250 af dem blev sat i 1920. I Vejen Kommune er en af de bedst kendte billedhugger Niels Hansens Jacobsens mægtige Genforeningssten, der mod øst afrunder det historiske anlæg i Skibelund Krat – Danmarks vigtigste festplads i årene 1865-1920. Dér mødtes de dansksindede fra nord og syd for Kongeåen til de store Grundlovsmøder med ønske om at få ”vore brødre søndenå” hjem til Danmark. Kong Christian X og Dronning Alexandrine var gæster i Skibelund Krat, da Genforeningsstenen blev indviet den 15. juni 1920. En bølge af Genforeningssten blev sat i 1930 som led i markering af 10-års jubilæet, her iblandt Niels Hansen Jacobsens Genforeningssten i Rødding og Agerskov.På tværs af Danmark findes der omkring 600 Genforeningssten, som det er oplagt at sætte fokus på her i 2020 i 100-året for Genforeningen. Over 250 af dem blev sat i 1920. I Vejen Kommune er en af de bedst kendte billedhugger Niels Hansens Jacobsens mægtige Genforeningssten, der mod øst afrunder det historiske anlæg i Skibelund Krat – Danmarks vigtigste festplads i årene 1865-1920. Dér mødtes de dansksindede fra nord og syd for Kongeåen til de store Grundlovsmøder med ønske om at få ”vore brødre søndenå” hjem til Danmark. Kong Christian X og Dronning Alexandrine var gæster i Skibelund Krat, da Genforeningsstenen blev indviet den 15. juni 1920. En bølge af Genforeningssten blev sat i 1930 som led i markering af 10-års jubilæet, her iblandt Niels Hansen Jacobsens Genforeningssten i Rødding og Agerskov.
Genforeningsstenen i Harreby blev indviet i 1923. Den har sin helt egen historie og stærke symbolik. Den bærer en ganske enkel stenkløvers tekst: ”Dybt i Danskes Hjærte / Klang det Glædens Bud / Sønderjylland vundet / Ære være Gud”. Den store sten er skænket af gårdejer Johannes Kloppenborg (1874-1965). Den er hentet et godt stykke nord for Kongeå-grænsen på Sejgaards jord i Asbo nord for Vejen. Dér havde han slået sig ned, da han af de preussiske myndigheder var blevet udvist og måtte forlade sit barndomshjem i Harreby.
Grænsesten, 1864-19200
Som ramme om Genforeningsstenen står fire grænsesten: 22, 28, 30 og 31. To af dem har stået ved henholdsvis Obbekær og Gelsbro. Kort efter nederlaget blev der i 1864-65 sat 128 afmærkningspæle langs den nye Kongeågrænse. I 1891 fik de deres endelige form – som de fire, der står i Harreby. De 128 granitsten bærer hver sit tal. På den danske side står der Kr. Dm. for Kongeriget Danmark, mens der på den anden side står Kr. Pr. for Kongeriget Preussen.Som ramme om Genforeningsstenen står fire grænsesten: 22, 28, 30 og 31. To af dem har stået ved henholdsvis Obbekær og Gelsbro. Kort efter nederlaget blev der i 1864-65 sat 128 afmærkningspæle langs den nye Kongeågrænse. I 1891 fik de deres endelige form – som de fire, der står i Harreby. De 128 granitsten bærer hver sit tal. På den danske side står der Kr. Dm. for Kongeriget Danmark, mens der på den anden side står Kr. Pr. for Kongeriget Preussen.
Buketbanden er fotograferet i Harreby på testtur sammen med Peter Fredslund og Svend Dixen. Turen går over den vandrige Fladsø og op på en høj i fredningen med udkig til åens oversvømmede slyngninger.
Fra Genforeningsstenen går cykelturen ad en fredelig vej over en del af Rødding Bakkeø – af de lokale vittigt omtalt som det sidste bjerg inden England. Herfra går det kun nedad! For år tilbage var her stort udsyn. Fra bakketoppen kunne man se talrige kirketårne: Lintrup, Føvling, Fole, Hygum, Roager, Spandet samt Domkirken og Sct. Catharinæ i Ribe.Fra Genforeningsstenen går cykelturen ad en fredelig vej over en del af Rødding Bakkeø – af de lokale vittigt omtalt som det sidste bjerg inden England. Herfra går det kun nedad! For år tilbage var her stort udsyn. Fra bakketoppen kunne man se talrige kirketårne: Lintrup, Føvling, Fole, Hygum, Roager, Spandet samt Domkirken og Sct. Catharinæ i Ribe.
På vej sydover passerer vi de underjordiske gravpladser med dyssekamre, der blev anlagt 4.000 til 2.800 år før vores tidsregning. I udkanten af Vejen Kommune kører vi over den for tiden imponerende vandrige Fladså og fortsætter gennem den 500 hektarer store Fladså fredning. Undervejs gør vi ophold ved Årupgaard, hvor vi i læ for vejr og vind kan nyde vores medbragte kaffe og høre historien om Karen Poulsen – Pigen fra Kamstup – der under 1. Verdenskrig i årene 1915-1917 hjalp adskillige hundrede dansksindede unge mænd over grænsen på flugt fra preussisk krigstjeneste. Af de omkring 30.000 unge sønderjyske mænd, der skulle i krig menes 2.400 , altså 8%, at være gået over grænsen.
Længst mod syd vender vi om på broen over Gelså i Haderslev Kommune. Det flotte gamle rækværk er for snart mange år siden symbolsk malet op i rødt og hvidt… og mon man i anledning af 100-året for Genforeningen kunne bede om at få det antikke værn malet op på ny?
Fladså danner grænsen mellem Vejen og Haderslev Kommune. På den anden side ligger den 500 hektarer store fredning. Lidt længere mod syd passerer vi Årupgaard, hvor ”Pigen fra Kamstrup” tjente. Længst mod syd er Buketbanden fotograferet på den gamle rød-hvide bro over Gelså.Fladså danner grænsen mellem Vejen og Haderslev Kommune. På den anden side ligger den 500 hektarer store fredning. Lidt længere mod syd passerer vi Årupgaard, hvor ”Pigen fra Kamstrup” tjente. Længst mod syd er Buketbanden fotograferet på den gamle rød-hvide bro over Gelså.
Kernen i Øster Lindet Kirke siges
at være fra 1200-tallet. Den står delvist i granitkvadre og med hvidpudsede
vægge.
En af testturens botaniske oplevelser handler om Efeu.
Nede ses de oftest med små trefligede blade, mens de højere oppe, hvor de
bliver mere buskede og gør klar til at blomstre, kan have helt andre formede
blade.
Det er allerede ved at være forår! Vintergækker og
erantis lyser op i haven og i stuerne
22.
Bukettur LØRDAG den 15. februar 2020
Øster Lindet – SØNDERJYLLAND
I 100-året for Genforeningen er BUKETTURENE i stor stil lagt SYD for
Kongeåen i Sønderjylland. Lørdag den 15. februar byder chancen sig for
at blive fortrolig med Øster Lindet. Og bemærk, denne Bukettur foregår
på en LØRDAG, hvor de fleste eller har været på søndage.
Turen starter kl. 13 ved parkeringen på Øster Lindet Præstegårdsvej mellem
Øster Lindet Kirke og Landsbyhuset. Alle er velkomne, og deltagelse er
gratis.
Som på januar-Buketturen til Glejbjerg – der havde 73 deltagere – starter vi
hos billedhugger Esben Klemann, der stod bag Vejen Kunstmuseums projekt
Egnsbeton-2013. Rundt i alle kanter af Vejen Kommune blev han bedt om at
finde egnede steder til et af sine projekter. Hans tilgang er at skabe
en kunstnerisk dialog med allerede eksisterende betonelementer. Ved
parkeringen fik Esben Klemann øje på en usædvanlige måde,
betonkantstenen var tilpasset. Ved tilskæring af talrige kantdele var
den bukket ind og ud omkring to podede træ. Omhyggeligt tog han mål af
det ene indhak og modellerede i en stor armeret flamingoklods én samlet
form, der siden har afløst de tilskårne betonelementer. Esben Klemanns
”muteret kantsten” har givet stedet sin helt unikke karakter. Hvem
siger, at en kantsten skal være lav og lige? Den vigtigste funktion er
vel at vise kant, og det har kunstneren understreget ved fra begge sider
gradvist at lade den skulpturelle form vokse op til en lang, jævnt høj
bjergkarm, der fint kan gøre det ud for en hvileplads, mens man venter
på, at bogbussen dukker op. Læs meget mere om EGNSBETON på museets
hjemmeside:
http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/egnsbeton/egnsbeton2013oversigt.html
I Øster Lindet står billedhugger Esben Klemanns ”Muteret kantsten” – en beton-skulptur,
der blev til som en del af Vejen Kunstmuseums projekt EGNSBETON-2013. Her har han i ét stykke løftet kantstenen op om et særligt podet træ. I blå skjorte ses billedhuggeren den 24. august 2013, da skulpturen blev præsenteret.
Turen fortsætter på den anden side af vejen. Foran kirkens flotte granitgavl står en af billedhugger Niels Hansen Jacobsens mindesten for første Verdenskrigs faldne. Han blev sønderjydernes foretrukne billedhugger – nok fordi mange, gennem mødet med hans monument ”Modersmålet” og de øvrige mindesten i Skibelund Krat, så ham som en del af kampen for det danske syd for Kongeåen. Mindestenen blev indviet i 1924 og er smykket med en blanding af vikingeagtig træstamme og bladranker. Også Niels Hansen Jacobsen var begejstret for beton. Nederst har han lavet en bort af betonindfattede marksten – en helt unik form for dekoration.
På stenen mindes de 22 mænd fra Øster Lindet, der døde mellem den 9.
september 1914 og 27. oktober 1918. Hans Hansen, der var født i 1872,
var den ældste af de indkaldte – den yngste W. Fokuhl fra 1898 nåede
knap at blive 20 år. Hver soldat står nævnt ved navn, med leveår og
stedet, hvor den enkelte døde: 14 af dem faldt på fransk jord, fem i
Rusland og de sidste tre i Østpressen, Lübeck og Serbien.
Soldaten Mathias Mygind, der var den næstældste af de indkaldte fra Øster
Lindet (1876-1915), er både mindet på den fælles sten og med egen
gravsten. Hans talrige breve hjem til hustruen er kernen i en gribende
beretning om krigens gru. Vi ser hans gravsten og går derefter en tur
ind i den rigt udsmykkede kirke med en altertavle fra 1729 og en helt ny
alterdug med fint hæklet bort med korsmotiv.
Ved Øster Lindet Kirke står
mindestenen for første Verdenskrigs faldne. Den er lavet af billedhugger
Niels Hansen Jacobsen, der også har udført Mathias Myginds gravsten.
Fra kirken går turen mod nord. Undervejs fortæller vores lokale guide, Kaj
Frandsen – der er tredje generation på stedet – om nogle af de mange
ejendomme, der for år tilbage har været smedeværksteder, mejeri, bageri
og købmandsbutikker. Dem var der tre af i 1940’erne og tilmed også en
brugs!
På travetur gennem denne sønderjyske by er der også masser af
arkitekturindtryk. Der er stor forskel på husene fra 1880’erne med røde
murstensornamenter mellem hvidpudsede vægflader og 1910’ernes bedre
byggeskiksagtige gavle med strømskiftere. Her i Øster Lindet er de dog
en tak mere ekspressive – præget af Deutscher Werkbund, der blev stiftet
i 1907 – otte år inden vi i Danmark fik grundlagt foreningen Bedre
Byggeskik. En af Vejen Kommunes fine eksempler på Bedre Byggeskik er den
nordlige ende af Vejen Kunstmuseum, som billedhugger Niels Hansen
Jacobsen i 1924 fik opført som privatbolig. I trekantsgavlen dér ses
også strømskifterne – de trekantede murfelter, der går vinkelret op mod
tagkanten.
Undervejs passeres også den gamle station. Den var et vigtigt punkt på
Kleinbanen, der for længst er nedlagt. I den tyske tid blev den opført
til at servicere strækningen fra Vojens til Rødding. Kleinbanens
endestation hørte vi om på Bukettur i Rødding tilbage i september 2018.
Nordpå følges banestien over landevejen til den store gård
”Ankersminde”, der er opført i midten af 1800-tallet og har en gammel
have med mægtige træer.
På vej tilbage til kirken får vi et storslået kig ud over et stykke
istidslandskab med et stykke af Rødding Bakkeø
Nu er naturen så småt ved at vågne! På testturen så vi udsprungne
vintergækker, erantis og lidt violette krokus – tilmed spirende vilde
stikkelsbærkviste og hyldekviste! Vel har vinteren været en lang, drøj
omgang våde, grå dage, hvor enkelte endog har været så grå, at dagen
næsten ikke nåede at vågne inden den var omme. Men netop testturen blev
velsignet med det smukkeste solskin. Gid der var garanti for, at turen
den 15. februar også kunne være med sol.
I Øster Lindet står en ældgammel
granitdøbefont smykket med to hoveder og ornamenter. Altertavlen er fra
1729, og den nye alterdug er smykket med en fin kniplingskant.